Adana Büyükşehir Belediye Başkanının Kim Olmasını İstersiniz?

Adana Büyükşehir Belediye Başkanının Kim Olmasını İstersiniz?

Diğer Anketlere Buradan Katılabilirsiniz.
GÜNÜN ANKETİ
Euro Bölgesinden Enflasyon Haberi Var!

Euro Bölgesinden Enflasyon Haberi Var!

Geçtiğimiz haftalarda Eurostat tarafından enflasyon verilerinin açıklanacağı belirtilmişti. Mart ayında hem Euro bölgesi hem de Avrupa Birliğinde enflasyon rakamlarının artış göstereceği ön görülüyordu. Yalnız Eurostat tarafından yapılan açıklama ile birlikte bu bölgede enflasyonun yüzde 2.4’e tüm Avrupa Birliğinde ise yüzde 2.6’ya gerilediği belirtildi.

İlk olarak bu süreç koronavirüs döneminde başlamış. O zamandan 2024 yılına kadar ne kadar tedbir alınmış olsa da enflasyon kademeli bir şekilde yükselmişti. Fiyatlarda yaşanan dengesizlikler, artan üretim, yeni oyuncuların dahil olması Euro bölgesinin olumsuz olarak etkilemişti.

Avrupa Yararlarını Sarıyor

Koronavirüs dönemi sonraası alınan tedbirlerin yavaş yavaş sorunları azalttığı gözlemlendi. Bir süredir bu konuda atılan adımlar olumlu tepkiler verirken; piyasa beklentisinin de euro bölgesinde enflasyonun daha da düşeceği yönünde oldu.

Tabii ki, bu süreç hedeflerin gerisinde gibi görünüyor. Hali hazırda 2.4’e düşen enflasyonun pek çok tüketici bazlı ürünün fiyatını da etkilemiş olmasına kesin gözle bakılıyor.

Mart Ayında Ne Oldu?

Eurostat tarafından yapılan açıklamaya göre 2.8 olan şubat yıllık enflasyonu, Mart ayında 0.2 puan düşerek 2.6’ya geriledi. Bu rakamların ardından Avrupa Birliği genelinde ise aylık enflasyonun yüzde 0.7 olduğunu söyleyebiliriz. Tabi ki her Avrupa Birliği ülkesi aynı oranda etkilenmedi.

Avrupa ülkelerinde yer alan enflasyon rakamlarına göz attığımızda süreçten en fazla olumsuz etkilenen ülke; yüzde 7.6 ile Romanya olurken, yüzde 4.9 ile Hırvatistan ortalamayı yükselten ikinci ekonomi oldu. Hırvatistan’ı pek çok balkan ülkesi takip etti. Bu rakamların dışında, yüzde 2.3 ile ortalama altındaki tek ekonominin Almanya olduğunu söyleyebiliriz. Yine Avrupa Birliğinin büyük ekonomileri arasında yer alan Fransa 2.4, Belçika 3.8 oldu. Pek çok ekonomist tarafından enflasyon tahmini yüzde 5 civarında olması beklenen Estonya ise 4.1 enflasyon açıklayarak beklenenden daha iyi bir performans sergiledi.

Toparlanma Süreci Devam Ediyor

Eurostat verdiği veriler ile Avrupa Birliği ülkelerinin koronavirüsten bu yana yaşadığı olumsuzluklardan yavaş yavaş kurtulmaya başladığını gösteriyor.

Tüm bunların dışında orta – uzun vadede hedeflerin daha mantıklı olacağı da düşünülüyor. Şimdilik para politikasının nasıl değişkenlik göstereceği ve süreçte temel etmenlerin nasıl bir yol izleyeceği de merak konusu…


En Çok Okunanlar