Yerel Seçimlerde Hangi Partiye Oy Vermeyi Düşünüyorsunuz?

2024 Yerel Seçimlerde Hangi Partiye Oy Vermeyi Düşünüyorsunuz?

Diğer Anketlere Buradan Katılabilirsiniz.
GÜNÜN ANKETİ
Muğla'da Keşfedilen Yeni Endemik Bitki Türüne

Muğla'da Keşfedilen Yeni Endemik Bitki Türüne "Balan Sümbülü" Adı Verildi

Muğla'nın Ula ve Marmaris ilçeleri arasında yer alan Balan Dağı'nda keşfedilen yeni endemik bitki türü, "Balan Sümbülü" olarak adlandırıldı.

Zeytinyağı Üreticisi Buse Topçuoğlu'nun Keşfi Bilim Dünyasına Kazandırıldı

Ege Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, zeytinyağı üreticisi Buse Topçuoğlu'nun 2020 yılında bulduğu bitkinin fotoğraf ve örnekleri, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım'a ulaştırıldı. Bu keşif, bilimsel bir çalışmanın başlangıcı oldu.

"Leopoldia buseana" Adıyla Bilim Dünyasına Tanıtıldı

Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Kenan Akbaş ve doktora öğrencisi Tuğkan Özdöl ile yürüttüğü ortak çalışma sonucunda, bitkinin bilimsel isminin "Leopoldia buseana" olduğu belirlendi ve bu isim Phytotaxa dergisinde yayımlandı.

Türkiye'nin Endemik "Leopoldia" Tür Sayısı 9'a Yükseldi

Yıldırım, Muğla'nın "Leopoldia" cinsi için önemli bir alan olduğunu vurgulayarak, "Balan Sümbülü" ile cinsin dünyadaki tür sayısının 30'a, Türkiye'deki tür sayısının ise 16'ya yükseldiğini belirtti. Türkiye'deki endemik "Leopoldia" tür sayısının da 9'a çıktığını ekledi.

Bitkinin Korunması ve Süs Bitkisi Potansiyeli Vurgulandı

Yıldırım, bitkinin özellikle orman yangınlarından korunması gerektiğini ifade etti. Bitkinin 70 santimetreye kadar uzayabildiğini, mavimsi renkten mora ve hatta kahverengiye değişen çiçeklere sahip olduğunu belirterek, süs bitkisi olarak kültür çalışmaları yapılma potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.

Muğla'nın Ula ve Marmaris ilçeleri arasında yer alan Balan Dağı'nda keşfedilen yeni endemik bitki türü, "Balan Sümbülü" olarak adlandırıldı.


En Çok Okunanlar