Adana Büyükşehir Belediye Başkanının Kim Olmasını İstersiniz?

Adana Büyükşehir Belediye Başkanının Kim Olmasını İstersiniz?

Diğer Anketlere Buradan Katılabilirsiniz.
GÜNÜN ANKETİ
Fed Başkanından Korkutan Açıklama: Faiz Oranları Düşmeyebilir!

Fed Başkanından Korkutan Açıklama: Faiz Oranları Düşmeyebilir!

Hemen hemen her gün, bir ülkeden faiz oranları ile ilgili açıklamalar geliyor. Koronavirüs sonrası sürekli olarak artan enflasyon rakamları ve dolaylı yoldan faizleri etkileyen pek çok etmen bir araya gelince tüm dünyada faizin arttığı bir sürece geçiş yaptık.

Son olarak Amerikan Merkez Bankası Fed’in Başkanı Jerome Powell’dan enflasyon beklentisi üzerine korkutan bir açıklama geldi!

Uzunca Bir Süre Beklemek Zorunda Kalabiliriz

Kanada Ekonomisi Washington Forumu’nda gazetecilerin sorularını cevaplayan ve açıklama yapan Powell; Amerikan ekonomisinin güçlü bir performansa sahip olduğunu, yalnız tüm bu performansın daha uzunca bir süre boyunca aynı seviyeleri koruyabileceğinin sinyallerini verdi.

Powell sorulan bir soru üzerine; enflasyonun düşürülmesi tüm merkez bankalarında olduğu gibi FED’inde önceliği olduğunu belirtti. Yalnız enflasyonun düşürülmesi için kesinlikle bir faiz artışının gerekli olduğunu söyledi. Powell tüm bu enflasyon düşürme adımlarının henüz yeterli miktarlarda düşüş tepkisi vermediğini açıkladı. Yine Powell’a göre enflasyon rakamlarının istenen seviyelere ulaşmaması aynı şekilde faizlerinde düşürülme ihtimallerini azaltacak gibi görünüyor. Son verilerin ve bu durumu desteklediğini söyleyebiliriz.

Süreç Uzun! Güvene İhtiyaç Duyuyoruz

İlk olarak Amerika’da enflasyon hedefi olarak koyulan yüzde 2’nin çok gerisinde olduğunun altı çiziliyor. Tüm bu sürece ulaşabilmek için faiz indirimlerinin mümkün olmadığı da sıklıkla belirtiliyor. Sağlam bir ekonomik büyümenin ve güçlü bir iş gücü piyasası işlemlerinin ne yazık ki henüz enflasyon hedeflerine ulaşmada yetersiz kaldığı görülüyor.

FED Başkanı tüm bu sürecin titizlikle takip edilmesi gerektiğini, bu sebeple öncelik listesinde ilk sırada yer alan enflasyonun düşürülmesi için faizlerin gevşetilmeyeceğini belirtti.

Bilindiği üzere FED’in enflasyon konusunda attığı adımlar ve takındığı tutumlar, Türkiye’de dahil olmak üzere tüm dünyayı yakından ilgilendiriyor. İlk ağızdan enflasyon konusunda olumlu bir geri dönüş alınmadığı, yüksek faiz sürecinin devam edeceği haberleri Türkiye içinde hem enflasyon hem de faiz rakamları ile kendini gösterebilir.

Üstelik FED Başkanının yaptığı bu açıklama sonucunda enflasyon konusunda atılan tüm adımların (faiz artırımı da dahil) yeterli olmadığı ve bu sürece aynı şekilde devam edileceği de istikrarsız bir sürece mi giriyoruz sorularını akıllara getirdi.


En Çok Okunanlar